Εγκατάσταση και Ρύθμιση Καυστήρα Πετρελαίου

//Εγκατάσταση και Ρύθμιση Καυστήρα Πετρελαίου

Οι καυστήρες πετρελαίου είναι ίσως οι πιο σημαντικοί “συνεργάτες” του λέβητά σας. Εκεί πραγματοποιείται η καύση του πετρελαίου η οποία θα ζεστάνει το νερό στο λέβητα. Αν η εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου γίνει με προχειρότητα, το κόστος για την τσέπη σας μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για τη ρύθμιση καυστήρα πετρελαίου. Για αυτό το λόγο, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να απευθυνθείτε σε κάποιο πιστοποιημένο θερμοϋδραυλικό προκειμένου να πάρετε τις κατάλληλες συμβουλές. 

Ο Υδραυλικός Θεσσαλονίκη 24 Ώρες είναι κοντά σας 365 μέρες το χρόνο για να εγκαταστήσει τον κατάλληλο καυστήρα πετρελαίου με βάση τις ανάγκες σας. Αμέσως παρακάτω ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση των εξαρτημάτων από τα οποία αποτελείται ένας καυστήρας πετρελαίου καθώς και τι πρέπει να προσέξει κανείς κατά την εγκατάστασή του.

 

Ποια είναι τα εξαρτήματα στους καυστήρες πετρελαίου

Οι καυστήρες πετρελαίου αποτελούνται από δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα μέρη, τα οποία περιβάλλονται από το σώμα/σασί. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας καύσης το εκτελούν:

  • Ο κινητήρας/μοτέρ, που θέτει σε λειτουργία τα εξαρτήματα του καυστήρα.
  • Ο προγραμματιστής/ηλεκτρονικός εγκέφαλος που συντονίζει τη διαδικασία καύσης.
  • Ο διασκορπιστήρας/αναμικτήρας, στον οποίο το πετρέλαιο αναμιγνύεται με αέρα για να γίνεται πλήρως η καύση του.
  • Η φτερωτή/ανεμιστήρας/φυσητήρας, η οποία δημιουργεί τον αέρα στο διασκορπιστήρα. Η ποσότητα του αέρα ελέγχεται από ένα εξάρτημα που λέγεται ταμπέρ.
  • Η δεξαμενή πετρελαίου, στην οποία αποθηκεύεται το καύσιμο.
  • Το μπεκ πετρελαίου, που μετατρέπει το υγρό πετρέλαιο σε ψιλά σταγονίδια (νέφος), έτοιμα να καούν.
  • Ο σωλήνας πετρελαίου και η αντλία πετρελαίου, που μεταφέρουν το καύσιμο από τη δεξαμενή στο μπεκ. Η αντλία πετρελαίου διαθέτει ηλεκτρομαγνητική βάνα.
  • Τα ηλεκτρόδια/σπινθηριστές/αναφλεκτήρες, που μεταφέρουν ρεύμα υψηλής τάσης με ειδικά καλώδια. Δημιουργούν το σπινθήρα για την καύση του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Το φωτοκύτταρο, που σβήνει όταν υπάρχει φλόγα μέσα στο λέβητα πετρελαίου.

 

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα (π.χ. μπούκα/φλογοσωλήνας, κομπλέρ, φλάντζα, πυκνωτής). Μερικοί περισσότερο εξελιγμένοι καυστήρες πετρελαίου διαθέτουν επιπλέον κάλυμμα προστασίας, γυαλί επιθεώρησης της φλόγας και ένα εξάρτημα, τον προθερμαντήρα, που βοηθάει στην καύση.

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου

Η εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου κια η σύνδεση με το λέβητα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχάς, οι καυστήρες επιτρέπεται να λειτουργούν σε χώρους όπου η ατμόσφαιρα δεν είναι ήδη επιβαρυμένη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφύγετε την εγκατάστασή τους σε κομμωτήρια, τυπογραφεία, εργαστήρια, βιοτεχνίες ή καθαριστήρια, όπου κυριαρχούν οι χημικές ουσίες. Αν είναι άκρως απαραίτητη η εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου σε έναν τέτοιο χώρο, φροντίστε τουλάχιστον ώστε η καύση να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερη.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τη σκόνη και την υγρασία. Σε διαφορετική περίπτωση, ο καυστήρας κινδυνεύει με βλάβη ή κακή λειτουργία.

Πολύ σημαντική είναι και η ρύθμιση καυστήρα πετρελαίου όταν τον εγκαταστήσετε πρώτη φορά. Για παράδειγμα, κάποιος πρέπει να ρυθμίσει κατάλληλα την πίεση στην αντλία πετρελαίου, μπροστά στο διασκορπιστή. Επίσης, η επιλογή του μπεκ πρέπει να γίνει από έμπειρο άτομο. Διαφορετικά, ο καυστήρας δεν θα έχει αρκετό πετρέλαιο για να λειτουργήσει.

Επίσης, η καύση του πετρελαίου οφείλει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές με βάση τη νομοθεσία. Άρα, τα καυσαέρια πρέπει να μετρηθούν με ειδικά όργανα προκειμένου να φανεί αν υπάρχει τήρηση αυτών των προδιαγραφών.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους σάς είναι απαραίτητη η παρουσία ενός καταρτισμένου και υπεύθυνου θερμοϋδραυλικού όπως ο Υδραυλικός Θεσσαλονίκη 24 Ώρες. Με ένα τηλεφώνημα η σύνδεση και ρύθμιση καυστήρα πετρελαίου θα γίνει στο πι και φι.

Καλέστε μας