Διαρροή Θερμοσίφωνα

//Διαρροή Θερμοσίφωνα

Το ζεστό νερό ήταν κάποτε πολυτέλεια. Πλέον, για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται κάτι δεδομένο. Εκτός και αν χάλασε ο θερμοσίφωνας, η συσκευή, δηλαδή, που μας το ετοιμάζει! Ο Υδραυλικός Θεσσαλονίκη 24 Ώρες παρουσιάζει παρακάτω τα βασικά εξαρτήματα των ηλεκτρικών και των ηλιακών θερμοσιφώνων, καθώς και τις πιθανές αιτίες που προκαλούν μια διαρροή θερμοσίφωνα.

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ποια είναι τα εξαρτήματα ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα;

Κάθε ηλεκτρικός θερμοσίφωνας διαθέτει μία κυλινδρική δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού, η οποία ονομάζεται θερμοδοχείο. Η δεξαμενή είναι προστατευμένη από το περιβάλλον με θερμομόνωση. Στο κέντρο της δεξαμενής βρίσκεται ένα θερμαντικό σώμα, το οποίο ζεσταίνει το νερό. Η θέρμανση του σώματος γίνεται συνήθως με ηλεκτρικές αντιστάσεις και η ρύθμιση της θερμοκρασίας με θερμοστάτη. Προφανώς χρειάζεται και μία σύνδεση με το δίκτυο της ύδρευσης, προκειμένου ο θερμοσίφωνας να παίρνει νερό.

 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες βλάβες ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα;

Διαρροή θερμοσίφωνα λόγω της βαλβίδας ασφαλείας του θερμοσίφωνα. Η συνηθέστερη αιτία της διαρροής ενός θερμοσίφωνα είναι η βαλβίδα ασφαλείας. Πρόκειται για ένα εξάρτημα που εκτονώνει την πίεση και ρίχνει τη θερμοκρασία του ζεστού νερού που αποθηκεύεται στο θερμοδοχείο. Έτσι προστατεύεται ολόκληρο το μηχάνημα. Οι βαλβίδες ασφαλείας συνήθως “τρέχουν” επειδή χαλάρωσαν από την υπερβολική χρήση. Άλλες φορές “τρέχουν” επειδή η πίεση του νερού που έρχεται από το δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ υψηλή και τις φθείρει. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί η αντικατάσταση της βαλβίδας ασφαλείας από έναν έμπειρο υδραυλικό.

 

Διαρροή  θερμοσίφωνα λόγω των σωλήνων ζεστού και κρύου νερού

Όπως και με τη βαλβίδα ασφαλείας, οι σωλήνες παροχής νερού του θερμοσίφωνα πρέπει να αλλάζονται άμεσα σε περίπτωση διαρροής.

 

Διαρροή θερμοσίφωνα λόγω τρύπιας φλάντζας.

Αν η φλάντζα του θερμοσίφωνα έχει τρυπήσει και “τρέχει” νερά, μπορείτε απλά να την αντικαταστήσετε.

 

Τρύπημα θερμοσίφωνα

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε διαρροή στο σώμα, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Η αντικατάσταση του θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη. Έχετε στο νου σας ότι συνήθως οι θερμοσίφωνες τρυπούν εξαιτίας της πολύ υψηλής θερμοκρασίας ή πίεσης που αναπτύσσεται στο θερμοδοχείο. Οπότε, φροντίστε να μην τους αφήνετε αναμμένους για πάρα πολύ ώρα.

 

Βλάβη στην αντίσταση, το θερμοστάτη ή την ασφάλεια

Μερικές φορές η βλάβη του θερμοσίφωνα μπορεί να οφείλεται σε ηλεκτρολογικά αίτια. Το συνηθέστερο σημάδι για αυτού τους είδους τις βλάβες είναι η μειωμένη απόδοση του θερμοσίφωνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και έναν ηλεκτρολόγο εκτός από τον υδραυλικό σας.

 

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ

Ποια είναι τα εξαρτήματα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: στο πάνελ που συλλέγει την ηλιακή ενέργεια και στο δοχείο όπου αποθηκεύεται το νερό. Το πάνελ αποτελείται από τους λεγόμενους “καθρέπτες”, τους ηλιακούς συλλέκτες, δηλαδή, που δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία. Περιβάλλεται από θερμομόνωση και καλύπτεται από ειδικό κρύσταλλο προστασίας. Το δοχείο έχει κατά κανόνα εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά ανθεκτικότητα στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την υγρασία. Εκτός από αυτά τα δύο μέρη, οι θερμοσίφωνες διαθέτουν και ένα κλειστό κύκλωμα μέσα στο οποίο κυκλοφορεί το νερό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κύκλωμα δείτε τη σελίδα μας για τη σύνδεση θερμοσίφωνα.

 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες βλάβες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Λάθος προσανατολισμός του θερμοσίφωνα Είναι πιθανόν ο ηλιακός θερμοσίφωνας να μην θέλει επισκευή αλλά να έχει τοποθετηθεί εξαρχής σε σημείο που κρύβεται από τον ήλιο. Αν ισχύει αυτό, ο θερμοσίφωνας πρέπει να αποσυνδεθεί και να στραφεί προς την άλλη κατεύθυνση.

 

Εγκλωβισμός αέρα μέσα στο κύκλωμα

Όταν εγκλωβίζεται υπερβολικά πολύς αέρας μέσα στο κύκλωμα, η απόδοσή του κατά πάσα ποιοτητα θα μειωθεί δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Για να αποφύγετε το πρόβλημα, συνίσταται να βάλετε ειδικά εξαεριστικά στο θερμοσίφωνα.

 

Διαρροή θερμοσίφωνα στις σωληνώσεις, το boiler και τη σύνδεση συλλέκτη-δεξαμενής.

Δείτε στο παρακάτω link τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που σας προσφέρουμε σχετικά με τη διαρροή ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Παρατηρήσατε κάποιο από αυτά τα προβλήματα στο θερμοσίφωνά σας; Επικοινωνήστε τώρα με τον Υδραυλικό Θεσσαλονίκη 24 Ώρες και το συνεργείο του για την άμεση επισκευή του θερμοσίφωνά σας.

Εμείς θα αναλάβουμε την εκτίμηση της ζημιάς, την εύρεση των κατάλληλων ανταλλακτικών και όλες τις απαραίτητες εργασίες. Σε περίπτωση που η ζημιά δεν επισκευάζεται, θα συνεννοηθούμε μαζί σας για την αντικατάσταση του θερμοσίφωνα.

Καλέστε μας